Ja hoor het is gelukt! Met 5520 kilometer erbij op de teller is de Chernobyl trip een feit. Tijdens de drie weken lange tour door Duitsland, Polen, Slowakije, Oostenrijk en Oekraïne, heeft deze Daf drie dagen door de radioactief besmette Chernobyl Exclusion Zone geprutteld.

Bijzonder doet half omschrijven hoe deze ervaring was. Niet alleen de omgeving zelf liet een indruk achter, ook de mensen in Oekraïne wisten mij te verbazen. Het land is totaal niet als het vooroordeel dat mij was ingepraat. De wegen waren beter dan in Belgie, de weggebruikers rustiger dan in Duitsland en de bevolking is oprechter dan welk EU land dan ook.

De Daf, ondanks zijn bescheiden uiterlijk, reed daar rond alsof het een Duesenberg was. Er was daar geen hoofd die niet omdraaide. Waar ik ook parkeerde, er kwamen altijd mensen op mij af om te vragen wat voor’n auto het was. En als er toevallig een bus Japanners aan kwam rijden, dan moest je oppassen want elk familielid moest ermee op de foto.

Binnen de Exclusion Zone was het niet anders. Elke checkpoint die ik passeerde duurde langer dan normaal. Niet omdat ik stiekem Uranium probeerde mee te smokkelen, maar omdat de soldaten buitengewoon geïnteresseerd waren in deze verschijning. Het is dan ook met zekerheid te zeggen dat deze Daf de eerste is die daar ooit heeft rondgereden.

Advertentie zodat deze arme ziel kan blijven schrijven.
Geigertellers die op hol slaan? Nee hoor. dat beeld moet ik helaas verpesten.

Als ik Chernobyl zou omschrijven met één woord: surrealistisch. Het klopt gewoon niet als je daar door Pripyat rijdt. Je denkt telkens dat je ergens op de Veluwe aan het rondkachelen bent, totdat er ineens een gebouw midden uit de bomen komt zetten. Diep verborgen in het bos. Het valt dan ook pas op hoe groot dit gebied eigenlijk is en hoe belangrijk het is dat ik mijn huis schoon hou, want moeder natuur wacht geen tel met het terugclaimen van haar grond.

Lazurny Pool, Eén van de kenmerken van Pripyat.
Het hotel was opzich niet slecht. De airco deed het alleen niet.

Is de trip vlekkeloos verlopen? Nou, ik heb in totaal twee keer pech gehad. Beide keren in Pripyat. Maar, met een beetje knoeien weer telkens veilig thuis gekomen. Voor de rest heeft de wagen als een zonnetje de volle 5520 kilometer rondgekacheld.

De volledige ervaring is op beeld vastgelegd en zal binnenkort in de vorm van een videoverslag verschijnen. Tot dan!

Zelf iets toe te voegen aan mijn verhaal? Laat het weten!
Weer een advertentie.
Professionele beunhaas. Neemt zichzelf niet serieus dus waarom zou je hem serieus nemen? Hij beveelt u als lezer aan om eerst een pot koffie te zetten voordat je gaat lezen.